Hem » Hallux valgus – komplett genomgång – symtom & orsak

Hallux valgus – komplett genomgång – symtom & orsak

Bild på fot med Hallux valgus

Hallux valgus är en vanlig fotåkomma som påverkar många människor världen över. Det är en deformitet som även påverkar stortån och leder till att den böjer sig bort från de andra tårna. Detta kan även orsaka smärta, svullnad och andra estetiska bekymmer. I den här artikeln ska vi utforska hallux valgus mer i detalj, inklusive dess orsaker, symptom och olika hjälpmedel och behandlingsalternativ som finns tillgängliga.

Det finns även hjälpmedel man kan använda för att slippa att läkaren ska rekommendera en operation för att rätta till felställningen. Vid operation så skär kirurgen igenom ett av benen och skruvar ihop det igen, vid behov även stabiliserat med en platta. Denna procedur kan därför hjälpa, men den kan också orsaka mer skada om dynamiken i foten inte beaktas ordentligt och korrigeras för mycket eller för lite.

Vad är Hallux Valgus?

Hallux valgus orsak

Hallux valgus är en medicinsk term som man använder för att beskriva en deformitet i stortån där den böjer sig bort från de andra tårna. Detta leder ofta även till att stortån böjer sig mot de andra tårna, vilket kan resultera i en smärtsam knöl på insidan av foten vid basen av stortån. Denna knöl kallar man en bunion och kan vara både öm och inflammerad.

Hallux valgus orsak

Orsakerna till hallux valgus kan variera, men det finns några faktorer som kan öka risken för att utveckla detta tillstånd:

  1. Ärftlighet: Om hallux valgus förekommer i din familj kan du även ha en högre risk att utveckla det.
  2. Fotens struktur: Vissa människor har en anatomiskt predisponerad fotstruktur som gör dem mer benägna att utveckla hallux valgus.
  3. Skor: Att bära trånga skor med höga klackar kan öka risken för hallux valgus, eftersom dessa skor kan tvinga tårna in i en o naturlig position.
  4. Ålder: Risken för hallux valgus ökar även med åldern, och det är vanligare bland äldre vuxna.
  5. Kön: Kvinnor är mer benägna att utveckla hallux valgus än män, sannolikt på grund av ökad användning av trånga och högklackade skor. Kvinnor löper ca 10 gånger större risk att drabbas av hallux valgus än män.

Symtom på Hallux Valgus

Hallux valgus symtom

Hallux valgus inflammation kan vara smärtsamt och innebära flera obehagliga symptom, inklusive:

  1. Smärta: Många människor med hallux valgus upplever smärta i området runt den stora tån och knölen på insidan av foten. Smärtan kan vara konstant eller uppstå när du går eller står länge.
  2. Svullnad: Knölen på insidan av foten kan vara svullen och öm.
  3. Nedsatt rörlighet: Deformiteten kan begränsa rörligheten i stortån och göra det svårt att böja den normalt.
  4. Tryck och skav: På grund av den onaturliga tåpositionen kan det uppstå tryck och skav mot skor, vilket kan leda till skavsår och hudirritation.
  5. Smärta och känselrubbning av stortån
  6. Smärta under den främre trampdynan
  7. Smärta i de mindre tårna
  8. Smärta under den främre trampdynan
  9. Hammartå felställning av de mindre tårna

Hjälpmedel och Behandlingsalternativ för Hallux Valgus

hallufix

Det finns ett antal hjälpmedel och behandlingsalternativ tillgängliga för personer som lider av hallux valgus. Valet av behandling beror på svårighetsgraden av tillståndet och även av individuella behov. Nedan följer en översikt över några av de vanligaste hjälpmedel och behandlingsalternativ.

Räddaren i nöden

Du kan varaktigt korrigera foten vid hallux valgus med en stödskena. Hallux Valgus-stödskena är en ortos – hjälpmedel som man använder som yttre stöd – hos stortåleden.

Den har remmar för tå och mellanfot och även sidokuddar med gel som kyler och lindrar smärtan och obehaget som hallux valgus ger. Stödskenan bidrar också till att stabilisera foten och öka rörligheten: den hjälper dig att ta dig fram till fots trots hallux valgus. Rörligheten i foten upprätthålls av flexibla led i stödskenan.

Behandling Hallux valgus

Hallux valgus är ett tillstånd som går att lindra ju tidigare man sätter in åtgärder. Vanligtvis börjar det med ömhet och irritation kring stortåleden, och för behandling vid ett tidigt stadie rekommenderas individanpassade hallux valgus inlägg för stöd vid främre fotvalvet och avlastning av en eventuell knöl. Hallux valgus sulor stoppar utvecklingen och minskar besvären avsevärt i och med att belastningsmönstret förändras. Dessa kan man även använda proaktivt för att undvika problem. Andra hjälpmedel för hallux valgus är ett inlägg som lyfter fotvalvet mellan stortån och lilltån. Ett sådant inlägg kallar man för pelott, man kan även använda tryckavlastande ringar som man lägger över ömma förhårdnader. För att återställa stortån till sin naturliga position kan man använda en skena som kan på ett skonsamt sätt återställa snedställning. Ju tidigare åtgärder man sätter in desto större är chansen att undvika komplikationer i framtiden. 

1. Skor och ortopediska sulor:

  • Ett första steg i behandlingen av hallux valgus kan vara att byta till bekväma skor med bredare tåutrymme med en låg klack.
  • Ortopediska sulor eller inläggssulor kan även hjälpa till att korrigera fotens position och lindra smärta.

2. Fysioterapi:

  • Fysioterapeuter kan utforma övningar och stretchingrutiner som syftar till att stärka fot- och benmuskulaturen och förbättra rörligheten i stortån.

3. Anpassade tåskydd och avlastningsskydd:

hallux valgus tådelare

4. Medicinsk behandling:

  • Ibland kan läkare rekommendera smärtstillande mediciner eller antiinflammatoriska läkemedel för att lindra smärta och svullnad.

5. Bunionsträckare och nattskydd:

nattstöd

6. Injektioner:

  • I vissa fall ger man även injektioner av kortikosteroider för att minska inflammationen i området kring bunionen.

7. Kirurgisk behandling:

  • Om konservativa behandlingsmetoder inte ger tillräcklig lindring kan därför kirurgisk korrigering vara ett alternativ. Det finns olika typer av kirurgiska ingrepp för hallux valgus, inklusive osteotomi (benskärning och ompositionering) och borttagning av bunionen.
  • Kirurgi kan vara ett effektivt sätt att korrigera deformiteten och minska smärtan, men det är en mer omfattande åtgärd med en längre återhämtningsperiod.

Det är även viktigt att notera att behandlingsalternativ kan variera beroende av individuella faktorer som ålder, hälsa och graden av deformitet. Det är därför alltid bäst att rådgöra med en medicinsk specialist, oftast en ortopedisk kirurg eller fot- och ankelkirurg, för att fastställa rätt diagnos och planera lämplig behandling. Tidig intervention och adekvat vård kan bidra till att lindra smärta och förhindra ytterligare progression av hallux valgus.

Hur vet jag att det rör sig om hallux valgus?

Visuellt går det ofta att se hur leden har tappat sin form och därför vinklats in mot den närliggande tån. Leden pekar då också ut mot medialsidan (den inre sidan) av foten. Att det då uppstår smärta är mer regel än undantag. Smärtan kan i sin tur delas upp i tre olika delar:

  1. En del där många har värk i leden. Den här värken kommer och går oavsett belastning eller val av sko. Värken kan tvärt komma och lika tvärt försvinna under vissa stunder.
  2. Andra har smärta i stortåns led till följd av tryck från de skor som används. Det blir därför helt enkelt för smalt över leden och smärtimpulser provoceras fram.
  3. Den tredje delen berör de som får en belastningsrelaterad smärta. Den påverkas av mängden belastning du får på dina fötter. Här förvärras smärtan av att du går och står på foten, och ofta känns mer eller mindre smärta beroende på hur väl uppbyggd skon är.

Detta händer vid hallux valgus

Vid hallux valgus tappar det första metatarsalbenet sitt stöd och vinklas in mot kroppens medellinje (medialt) samtidigt som stortån viks utåt och mot de mindre tårna (lateralt). Detta uppstår på grund av att det mediala longitudinella fotvalvet sjunker ner och den första strålen blir mer rörlig och mindre stabil. Det transversella fotvalvet sjunker ner och framfoten breddas. Detta medför att de passiva strukturer som håller strålen rak mattas ut och blir längre. Musklerna som ska stabiliserar stortåleden i sidled glider ner under leden och mister sin funktion som stabiliseringsmuskler. Vid långvariga besvär brister ledkapsel och kolateralligament på MTP-ledens (stortåns grundled) insida, vilket vidare minskar ledens stabilitet i sidovackling. Således är Hallux valgus ett resultat av ett förlopp med minskad stabilitet i foten.

När och var skall jag söka hjälp?

Vid symtomgivande hallux valgus bör man söka vård hos fysioterapeut, naprapat eller annan vårdgivare med specialintresse för fotskador. Ortoped tekniker och ortopedingenjörer som arbetar med fotortoser och avlastande stöd kan hjälpa vid hallux valgus.

Så här ställer man diagnosen

Hallux valgus felställning medför ett karaktäristiskt utseende och är därför väldigt enkel att diagnostisera. Genom anamnes (sjukdomshistoria) och en klinisk undersökning så kan man konfirmera diagnosen och då kan man identifiera potentiella komplikationer. Röntgenundersökning använder man framförallt inför operation och är inte nödvändigt för att ställa diagnos.

Trots att hallux valgus är en vanlig felställning i foten är det viktigt att känna till att det är normalt med en adduktionsvinkel på 10-25° och att det inte behöver medföra symtom eller progression till felställning av tån.

Bra övningar för hallux valgus

övningar

1. Flexa och peka med tån

Den här övningen hjälper dig att öka rörligheten i stortåleden genom att flexa musklerna under foten. Sätt dig på ett underlag med fötterna cirka 15 centimeter ovanför marken. Peka med och böj försiktigt på tårna. Gör övningen 20 gånger och upprepa 2-3 gånger.

2. Häv tårna 

Ställ dig på tårna och sträck på dig så att du når så högt upp du kan. Sänk därefter foten långsamt igen. Gör övningen 15 gånger och upprepa 2-3 gånger.

3. Häv tårna utan stöd för hälen

Klarar du av föregående övning som en dans på rosor? Då är det läge att växla upp. Och ganska rejält för den delen! Tåhävning next level handlar om att ställa sina tår på en höjd: till exempel ett trappsteg, en hög tröskel eller en tjock och stadig lagbok. Framfoten stödjer du mot underlaget, men fotvalvet ska hänga i luften. Häv dig nu upp på tårna och sänk därefter foten så att man trycker hälen nedåt i luften. Det får foten att verkligen sträcka ut varenda nerv – det kan göra lite ont i början, men du kommer att tacka oss i längden! Gör 10-15 övningar och repetera tre gånger.

4. Rör tårna i cirklar

Denna övning lär stortåleden att den lever och hjälper den att öka rörligheten. Sätt dig i en stol, luta dig framåt och grip tag i din stortå. Börja med att röra tån i cirklar medurs 20 gånger. Stanna där och börja därefter röra tån moturs lika många gånger. Gör två-tre omgångar med vardera tå.

5. Spreta med tårna

Sitt kvar i stolen och placera din fot på golvet. Håll den ena foten något längre fram än den andra. Med hälen i marken lyfter du fötterna och spretar med tårna så mycket du kan. Kan göra lite ont och leda till kramp om du gör det första gången. Vila i så fall en stund och återuppta övningen. Upprepa 10-20 gånger med vardera fot.

6. Spreta med gummiband 

Nästa nivå vad gäller att spreta med tårna: använd ett gummiband. Trä en stor och kraftig gummisnodd runt stortårna på båda fötter. Gör precis som i föregående övning med hälarna i marken och vrid fötterna åt båda håll så att bandet sträcks ut. Det hjälper stortårna att dra isär från övriga tår. Håll detta i ungefär tio sekunder. Gör 10 övningar och upprepa 2 gånger på respektive fot.

7. Rulla med boll

Lägg en tennisboll på golvet och placera din fot ovanpå bollen. Rulla foten fram och tillbaka över bollen. Repetera i 5 minuter på vardera fot. 

8. Tåknip

Knip ihop dina tår inåt och forma foten till något som liknar en knuten näve. Därefter böjer du tårna uppåt. Upprepa övningen 10 gånger. 

9. Greppa handduken

Placera en liten handduk på golvet. Sätt dig framför den och greppa handduken med dina tår. Dra sedan handduken mot dig. Obs Använd endast dina tår för att greppa handduken. Repetera denna övning i uppemot fem minuter.

10. Sanda mellan tårna

Nej, det här är inte en övning som du ska genomföra hemma. Men väl på stranden eller i barnens sandlåda på gården – när ingen tittar på! 

Den kanske mest effektiva övningen för dig som har hallux valgus är nämligen att promenera barfota med sandkorn mellan tårna. Det känns som en ljuv fotmassage och hjälper dessutom fötterna och tårna att bli starkare i musklerna.

Fler hjälpmedel mot hallux valgus

Mycket handlar om att avlasta problemområdet så mycket det bara går till vardags. Eftersom hallux valgus ofta hänger ihop med att den främre delen av foten sjunkit ihop lite kan det vara bra med inlägg i skon. Det finns hallux valgus skydd som är direkt anpassade just för att avlasta trycket över leden. För att minska snedställningen finns olika typer av tåspridare som hjälper till att räta ut tårna. Det kan vara i form av mjuka silikonkuddar som man placerar mellan tårna, specialgjorda strumpor eller stabila stödskenor som man bär nattetid.

Vid problem på kringliggande tår kan också speciella tåskydd vara till hjälp för att minska skavet på tårna när de riskerar att hamna ovanpå varandra.

D vitaminbrist är vanligare än man tror på vintern, läs mer om det här. Kolla även in vårt test av blodtrycksmätare.

När ska man operera?

Det finns inget enkelt svar på den frågan, det är inte ens säkert att operation är bästa lösningen alla gånger. Det kan finnas goda möjligheter att hålla sin hallux valgus under kontroll med hjälp av tidiga insatser och kloka val av skor så snart symptomen börjar visa sig. Vid svåra smärttillstånd och grov snedställning av leden kan operation möjligen förbättra situationen, men det kan i stället uppstå biverkningar i form av stelhet, svårighet med balans och kanske också stickningar i foten även om det naturligtvis inte drabbar alla.

Sjukskrivningen är upp till ett par månader lång beroende på vilken typ av jobb som man ska utföra, och det behövs en hel del rehabilitering efter operation för att få tillbaka en del av rörligheten. En eventuell operation föregås alltid av en noggrann utredning och först bör man försöka med mildare metoder under en längre period.

Vanliga frågor

Är Hallux valgus ärftligt?

Ja och nej. 60–80 procent av fallen med hallux valgus orsakas av en ärftlig strukturell egenskap i fotbladet, där fotryggsbenet är kortare och tjockare än normalt.

Kan dåliga skor orsaka Hallux valgus?

Ja, av dem också. Den främsta orsaken till hallux valgus, som inte är relaterad till en störning i fotkonstruktionen, är att man bär korta, avsmalnande skor. Hallux valgus kan dock orsakas av t.ex. en felställning i foten eller bristande parallellitet i fotbladet, dvs. kobenthet.

Hur kan du känna igen en begynnande Hallux valgus?

Smärta vid ansträngning i stortåns basled, som är det första symtomet på hallux valgus. När man tar av sig skon återgår tån till en god ställning. Smärtan kan dock kvarstå. I det här skedet lönar det sig att se till att det finns tillräckligt med utrymme i spetsen på skorna och försöka förhindra att tillståndet blir värre. Smärta och inflammation lindrar men med kylförpackningar och antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel.

Betyder en knöl eller bunion på insidan av trampdynan att man behöver en operation?

En knöl på hallux valgus är ett tecken på att benet redan har vridit sig i fel position. Du kan försöka rätta till situationen och träna upp obalansen i musklerna med övningar samt ta hjälp av de hjälpmedel som finns. Det har visat sig att man kan undvika operationer med långvarig träning.

Hur kan jag träna mig frisk igen?

Det bästa sättet att träna är under ledning av en fotterapeut eller fysioterapeut. Spiraldynamiska övningar har visat sig vara en effektiv behandling för hallux valgus.

Vad är en bunion?

En bunion beskriver tillståndet för den mer eller mindre uttalade lutningen av stortån på utsidan av foten. Som ett resultat leder detta till ett utskjutande av mellanfotshuvudet på insidan av foten, vilket delvis ibland leder till smärtsamma inflammationer på den överliggande huden.

Hur uppstår en bunion?

Å ena sidan beror sjukdomen säkert på en (mer eller mindre uttalad) genetisk orsak, vilket man kan påvisa genom familjär kumulation av framfotsdeformitet. Å andra sidan förstärker man utvecklingen av stortåns malocklusion genom att bära spetsiga högklackade skor. Vilket återspeglas i det faktum att sjukdomen i över 90 % av fallen drabbar kvinnor och att i samhällen där man inte anväder sådana skor är bunions mycket sällsynta.

Hur kan man förebygga bunions?

Generellt sett kan risken för att det bildas en bunion minskas genom att man undviker spetsiga, högklackade skor. Framför allt bör personer med en historia av bunions i sin familj avstå från att bära sådana skor.

Kolla även in våra andra test av:

Bästa massagepistolen

Bästa kollagen

Proteinpulver bäst i test

Bästa privatlån

Bästa sparräntan sparkonto.

Last Updated on september 11, 2024 by Patrik

Rulla till toppen